Basilicum

Achtergrond
Basilicum is een eenjarige plant uit de muntfamilie die niet winterhard is, maar binnenshuis het hele jaar relatief eenvoudig te kweken is.

Basilicum is meer bekend om zijn smaak dan geneeskrachtige werking. Basilicum staat centraal in de Italiaanse keuken voor geurige, rijke pesto en goedgevulde pasta.

Werking
Dit kruid heeft kalmerende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen wat in veel gerechten wordt gebruikt om de bekende aroma en smaak toe te voegen.

Het drinken van basilicumthee is een uitstekende manier om voor een betere spijsvertering te zorgen en dan voornamelijk na een grote maaltijd tijdens de lunch of het avondeten.

Basilicum ontspant het zenuwstelsel en helpt je om beter uit te rusten. Tevens heeft het een suikerspiegelverlagend effect. Verder zou het de concentratie en het geheugen verbeteren en dankzij een anti-allergene werking zou het heilzaam zijn bij de behandeling van hooikoorts.

Gebruikswijze
Basilicum is onder meer in Italië erg populair. Het wordt in grote hoeveelheden gebruikt voor bijvoorbeeld pesto of in gerechten met tomaten. Ook in de Franse keuken wordt veel basilicum gebuikt.

Basilicum combineert goed met bijvoorbeeld (groente) soepen, pastasauzen, groenten zoals olijven, tomaat, uien en aardappelen, diverse soorten kaas (bijvoorbeeld verse kaas, mozzarella), ei, vis, lamsvlees, varkensvlees en kip, maar ook in salades.

Voeg basilicum pas toe als het eten van het vuur af is, anders gaat veel van de smaak verloren. Basilicum mag in ruime hoeveelheden worden toegevoegd. De smaak is zacht en zal niet snel overheersen.

Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*