Cayennepeper

Achtergrond
Cayennepeper is een klein maar zeer pittig pepertje. Deze hete pepers zijn familie van de paprika en worden over de hele wereld gebruikt om eten pit en warmte te geven. Van de kleurrijke Mexicaanse salsa’s tot de geurige Indiase curry’s, in veel keukens is de hete peper geliefd en berucht.
De cayennepeper wordt ongeveer 5 cm lang en zijn geel of groen als ze onrijp zijn. Wanneer ze rijpen worden ze oranje of rood, de kleur die gedroogde peper zijn karakteristieke uiterlijk geeft.
Cayennepeper is een belangrijk onderdeel van veel kruidenmengsels, zoals chilipoeder.

Werking
Cayennepeper werkt preventief tegen tal van ziekten door de werking van vitaminen en mineralen. Wanneer je dagelijks hete pepers of sambal zou eten zal je minder snel verkouden worden. De peper houdt de luchtwegen open, wat je direct merkt als je hem opeet. Slechte bacteriën in je lichaam worden bestreden met capsaïcine.
Cayennepeper zit vol met vitamine C. Capsaïcine is de stof die de scherpe smaak geeft aan de rode peper. Het zorgt dat endorfinen vrijkomen in het lichaam. Dit werkt pijnstillend en geeft een eurforisch gevoel.

Gebruikswijze
Rode peper kan in veel combinaties gebruikt worden. Om pit aan een gerecht te geven, maar ook om een contrast aan te geven, zoals in combinatie met vers fruit of zoetigheden. De smaak past ook goed bij vleesgerechten, soepen of pasta’s. Bij matig gebruik overheerst de smaak niet en complementeert ze de andere aanwezige smaken. Bij overmatig gebruik legt het de andere smaken plat en kan een gerecht zo pittig worden dat het niet meer te eten is. Om de hete pepersmaak bij overmatig gebruik te dempen kan het beste iets vettigs worden genuttigd of toegevoegd aan het eten, zoals melk, yoghurt of rijst.

Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*