Achtergrond
Citroengras heeft een frisse, zurige smaak die erg aan de smaak van citroen verwant is. Citroengras, of sereh, wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, zoals in Thailand of Indonesië. Citroengras past goed in Oosterse stoofgerechten, curry’s en in combinatie met kokos of kip. Citroengras is in deze gevallen de frisse tegenhanger van de vaak pittige andere ingrediënten en zorgt voor een completere smaak.
Citroengras is een grassoort die in grote, dichte pollen groeit. Het groeit uit tot stengels die ruim een meter hoog kunnen worden. Citroengras komt oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië en groeit nog steeds veel in het wild in bijvoorbeeld Thailand. De onderste, binnenste bladeren hebben culinaire waarde en ruiken sterk naar citroen. De buitenste bladeren zijn erg hard en worden niet gebruikt. De pollen worden afgesneden bij de bodem en op ongeveer 15 cm hoogte. Vervolgens worden de stengels gedroogd en veelal gemalen.
Werking
Van oudsher warden spijsverteringsproblemen, maagpijn, kramp en braken behandeld met citroengrasthee. Ook werd het gebruik bij verkoudheid, koorts, hoge bloeddruk en uitputting.
Citroengras is ook bekend als pijnstiller en een aftreksel ervan werd veelal gebruikt bij zenuw- en reumatoïde pijn.
Gebruikswijze
Citroengras heeft een frisse, zure smaak die erg lijkt op citroen in combinatie met gember. Citroengras wordt vooral gebruikt bij curry’s, visgerechten en vleesschotels.
Citroengras kan zowel aan het begin als gedurende de kooktijd worden toegevoegd. Het mag gerust meekoken, zodat de smaak goed vrijkomt. Gebruik citroengras in Oosterse gerechten, of om een gerecht een zure tegenhanger te geven, bijvoorbeeld bij pittige of zoete gerechten. Citroengras combineert erg goed met kokos en kan prima gebruikt worden voor marinades voor vis en vlees. Combineer het bijvoorbeeld met laos, ketoembar en komijn voor een kruidige, aromatische marinade of als basis voor sauzen en wokschotels.
Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest
Geef als eerste een reactie