Dille

Achtergrond
Dille is een winterharde, eenjarige plant. Het blad van dille heeft een frisse smaak die doet denken aan venkel en anijs, met daarnaast een kruidige, lichtzoete smaak. Deze frisse, zachte smaak past erg goed bij visgerechten, maar ook bij salades, sauzen, soepen of bij groenten zoals worteltjes. De combinatie van een zoete en een licht zure smaak zorgt ervoor dat dille prima als op zichzelf staand kruid gebruikt kan worden.

Werking
Dille heeft een gunstige invloed op de slaap. Dit kruid is erg rijk aan vitamine C. Dille is tevens een traditioneel middle bij darmkrampen bij zuigelingen. Extracten van dillezaad hebben een krampstillende werking, ook voor volwassenen. Tevens zou dille de melkproductie verbeteren bij moeders die borstvoeding geven.

Gebruikswijze
Dille heeft een zachte, delicate smaak die lijkt op venkel en anijs. De licht zoete, frisse smaak van dille is van groot belang in de Scandinavische, Russische en Duitse keuken. Dit kruid gaat erg goed samen met onder andere vis, eieren, komkommer, mosselen, worteltjes en in soepen, sauzen en salades. Ook in vlees-, aardappel- en yoghurtgerechten of als garnering is dille goed op zijn plek.

Dille wordt vaak toegevoegd aan ingelegde augurken of komkommers en aan zalmgerechten. Tevens is dille zeer geschikt voor gebruik in kruidensauzen, zoals Tzatiki.

Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*