Achtergrond
Gember kan in de keuken op talloze manieren gebruikt worden. Gember is enerzijds pittig en kruidige en heeft anderzijds ook een frisse, zoete smaak. De verschillende toepassingen en wijzen van bereiding maken optimaal gebruik van dit veelzijdige karakter.
Gember is een meerjarige plant die groeit vanuit een wortelstok. Uit deze wortelstok groeien bamboe-achtige stelen met lange, spitse bladeren. Als gember de kans krijgt om te bloeien verschijnen er op ruim anderhalve meter gele bloemen. Gember wordt geplant door een stuk van de wortelstok af te breken en deze net onder de grond te stoppen. De wortelstok groeit horizontaal uit en kan na een half jaar geoogst worden. De plant groeit het beste in een tropisch klimaat met veel warmte, zon en regenval. Gember, in gemalen en gedroogde vorm ook wel djahé genoemd, heeft veel familieleden die ook als keukenkruid gebruikt worden. Denk aan laos en kentjoer, maar ook aan kurkuma en kardemom.
Werking
Naast gebruik als keukenkruid wordt gember ook veel als geneesmiddel gebruikt, bijvoorbeeld tegen maagzweren, misselijkheid, of om de spijsvertering te verbeteren. Het werkt goed voor mensen die last hebben van artritis, omdat het regelmatig drinken van gemberthee de ontstekingen in de gewrichten kan verminderen en zodoende de pijn die door deze aandoening wordt veroorzaakt helpt te verminderen. Verder geeft het soms verlichting bij menstruatiepijn, koude handen en voeten.
Het kan ook gunstig zijn voor hart en bloedvaten doordat het bloedklonters voorkomt en het choleterolniveau verlaagt.
Gebruikswijze
De zoete, pittige en kruidige smaak van gember past bij veel gerechten en toepassingen en laat andere smaken vaak beter uitkomen. Bekende toepassingen zijn het bakken van gemberbrood en gemberkoekjes, in Chinese, zoetzure gerechten, in Indiase of Thaise curry’s en chutney’s, in gebak, maar ook voor het trekken van thee. Bijna elk land gebruikt gember op een specifieke manier. Zo maken de Britten er onder andere ginger ale van. In Nederland gebruiken we geconfijte (stem)gember in kruidkoek of als beleg op pannenkoeken.
Gember kan het beste aan het einde van de kooktijd worden toegevoegd, op deze manier blijft de smaak behouden. De smaak van gember laat zich goed combineren met andere kruiden en past goed bij Oosterse gerechten, gebakken aardappels, wokschotels, vleesgerechten, etc. Ook in zoete gerechten zoals speculaasjes, kruidkoek en (appel)taart, of als fris-pittig accent in een zelfgemaakte smoothie misstaat gember zeker niet. Gedroogde gember overheerst niet snel en kan naar smaak worden toegevoegd.
Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest
Geef als eerste een reactie