Knoflook

Achtergrond
Knoflook is volledig geïntegreerd in onze keukens en bijna niet meer weg te denken. De krachtige, pittige en kruidige smaak geeft smaak aan veel gerechten. Geroemd om zijn smaak, berucht om zijn geur, knoflook laat zijn aanwezigheid altijd merken. Knoflook doet veel gerechten eer aan en laat eenvoudige gerechten helemaal tot bloei komen.

Aan knoflook zijn ook veel medicinale eigenschappen toegewezen. Knoflook verbetert volgens velen de spijsvertering, verlaagt de bloeddruk en doodt bacteriën. Knoflook is familie van onder andere de ui, bieslook en prei. Het heeft de meest pittige smaak van alle soorten uit deze familie. Wanneer veel knoflook gegeten wordt is dit goed te ruiken. Het eten van peterselie of anijs zou dit effect doen verminderen.

Werking
Het regelmatig eten van knoflook, een krachtig antibioticum, kan helpen infecties van luchtwegen en verkoudheid te voorkomen. Het heeft een gunstig effect op het bloedvatenstelsel: het verlaagt je bloeddruk, versterkt je immuunsysteem, verbetert je bloedsomloop, helpt om de vorming van stolsels te voorkomen en voorkomt de vorming van tumoren.

Wat betreft de slechte adem die je ervan krijgt: doe 1 theelepel zuiveringszout/baking soda in een klein glas lauw water en spoel je mond hiermee. Uiteraard kan je ook kauwen op verse peterselie.

Gebruikswijze
Knoflook is een zeer populair kruid dat in veel keukens gebruikt wordt. Voornamelijk in de Mediterrane en Oosterse keuken wordt knoflook in grote mate gebruikt en is het een belangrijke smaakmaker voor veel gerechten. In vrijwel alle Chinese gerechten wordt de basis van de smaak gelegd door een combinatie van knoflook, gember en sojasaus. In landen als Italië en Griekenland is knoflook erg geliefd bij vlees- en visgerechten, maar ook in sauzen, zoals tzatziki. Knoflook is ook heerlijk in soepen, salades of in brood.

Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*