Achtergrond
Komijn is een kleine, vorstgevoelige, eenjarig kruid, familie van de peterselie. Vooral de “zaadjes” van komijn worden gebruikt. Deze hebben een heel sterk aroma dat zich beter ontwikkelt als ze voor gebruik even in een droge pan geroosterd en stukgewreven worden.
In Nederland is gemalen komijnzaad ook wel bekend als ‘djinten’ of ‘djintan’.
Naast de geur en de kleur speelt ook het oliegehalte van komijn een rol: hoe groter het oliegehalte, hoe beter de kwaliteit. Er wordt onderscheid gemaakt tussen:
Safed: deze is het meest bekend en is wit van kleur.
Kala: deze soort heeft een peperachtige smaak.
Werking
Net als anijs en karwij heeft komijn vooral effect op het spijsverteringsstelsel. Het wordt gebruikt bij indigestie, diarree en om de eetlust mee op te wekken.
Gebruikswijze
De recepten waarin komijn gebruikt wordt zijn erg gevarieerd. In Nederland en Vlaanderen maakt men komijnekaas, in India, Griekenland en Turkije is komijn een onderdeel van kerrie en kip tandoori, en in Noord-Afrika kruidt men er tajines en couscous mee. In Turkije wordt het ook gebruikt in çörek. In Spanje wordt komijn in chorizo gedaan. In Mexico maakt het deel uit van de chili con carne en in Duitsland gebruikt men komijn samen met karwij in de likeur Kummel.
Het wordt vaak verwerkt in lamsgerechten, curry’s, chutneys, sauzen, soep en worsten.
Komijn wordt vaak verward met karwij, deels vanwege de grote overeenkomst in smaak en uiterlijk, maar ook doordat de namen in veel talen grote overeenkomst vertonen. In Nederland wordt karwijzaad ook wel ‘wilde komijn’ genoemd.
Karwijzaad is licht gebogen, terwijl komijnzaden recht zijn. Door de overeenkomst in smaak (warm, kruidig, anijsachtig) zijn beide kruiden in gerechten wel als vervanger voor elkaar te gebruiken, maar de smaak van karwij is grofweg dubbel zo sterk als van komijn, en daarom moet karwij in ongeveer de halve hoeveelheden van komijn worden toegepast. Afgezien van de sterkte van de smaak is karwij iets scherper, terwijl komijn wat bitterder is.
Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest
Geef als eerste een reactie