Koriander

Achtergrond
Koriander is een winterharde, eenjarige plant die lijkt op bladpeterselie dat al millennia gebruikt wordt en vooral in Azië, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied erg populair is. Koriander is onder andere populair in de Mexicaanse en Indiase keuken, zoals in geurige soepen of in kleurrijke salsa’s. Koriander, ook wel genaamd Ketoembar is onmisbaar in onder andere Indonesische rijsttafels, lamsschotels en curry’s.

Het is een eenjarige plant die een halve meter hoog wordt en in de zomer grote schermen met witte bloemen draagt. Uit deze bloemen worden de zaden gevormd die ongeveer een halve centimeter in diameter zijn. De bladeren zijn gekarteld en hoe hoger op de plant, hoe fijner ze gevormd zijn. Als kruid worden vooral de onderste bladeren gebruikt. De zaden worden geoogst wanneer ze helemaal volgroeid zijn en worden vervolgens gedroogd.

Werking
Koriander heeft het vermogen om pijnlijke menstruatiekrampen te verminderen. Het is rijk aan ijzer, waardoor het gebruikt kan worden tegen bloedarmoede en het versterkt tevens je afweersysteem. Het is ook een krachtige ontgifter van zware metalen. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen bestrijdt koriander ontstekingen die veroorzaakt zijn door reuma en artritis. Van oudsher wordt koriander vaak gebruikt in combinatie met karwij, venkel, kardemon en anijs om verlichting te geven bij indigestie, winderigheid en een opgezwollen buik.

Gebruikswijze
Koriander is in onder andere in Italië, India en Mexico is het een belangrijke smaakmaker. De scherpe, peterselie-achtige smaak brengt onder andere salades, soepen, pasta’s en curry’s op smaak. Het verse blad wordt vaak als garnering gebruikt.

Voeg koriander altijd pas aan het einde van de kooktijd toe, of gebruik het als garnering. De smaak kan snel overheersen, dus wees voorzichtig met het toevoegen van grotere hoeveelheden.

Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*