Kruiden kweken

Het is bijna lente. De kruidenzaden zijn binnen. Er is weinig wat een mens meer voldoening geeft als je eigen kruiden kweken. Een rij mooie bakken naast elkaar met verse, groene, mooie kruiden. Zo maar even naar buiten lopen en daar staat de salie, rozemarijn, tijm, koriander, peterselie, munt, oregano en andere kruiden.

Wanneer kun je het best kruiden kweken?
Ikzelf kweek de kruiden binnen in kweekbakken. Als ze groot genoeg zijn verpot ik ze zodat ze buiten kunnen staan. Uiteraard kan je de kruiden ook buiten kweken. Het is dan wel van belang dat de kruiden met nachtvorst binnen staan. Bij binnenkweek kunnen de meeste kruiden het gehele jaar door worden gekweekt.

Eén tip: zaai niet te vroeg! Binnen kiemt zaad heel snel, maar de meeste plantjes kunnen pas in mei veilig naar buiten. Als je te vroeg begint, moeten je plantjes te lang binnen blijven, daar worden ze slap en kwetsbaar van. Zaai dus pas vanaf eind maart of in april, dan kunnen de zaailingen snel naar buiten om ‘af te harden’.

Via onderstaande link kom je op de website van De Zaaikalender. Hier staat een schema welke kruiden het beste wanneer gezaaid kunnen worden.

Bron: De Zaaikalender

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*