Kruidnagel

Achtergrond en werking
is een specerij met een zeer overheersende smaak. Kruidnagels zijn de gedroogde, nog gesloten bloemknoppen van de kruidnagelboom.

Werking
Kruidnagelolie (eugenol) wordt in de tandheelkunde gebruikt als verdovend middel. Vroeger werd de kruidnagel als verdoving in een pijnlijke kies gestoken.
Kruidnagel heeft niet alleen een antibacteriële werking maar ook een antischimmelwerking heeft een positief effect op het spijsverteringsstelsel bevat vitamine K, ijzer, magnesium en calcium.

Gebruikswijze
Kruidnagel smaakt sterk en is lekker in sauzen en stoofschotels. Het staat erg hoog op de lijst van meest sterkte antioxidantrijke kruiden.
Kruidnagels worden veel gebruikt in koekkruiden, zoals in speculaas. Bij stoofgerechten worden kruidnagels langdurig meegetrokken. Traditioneel worden ze ook meegekookt met rodekool en met wild. Kruidnagel vormt daarnaast een bestanddeel van het kerriemengsel.
In Duitsland worden kruidnagels toegevoegd aan Glühwein, in Nederland aan de (vergelijkbare) bisschopswijn. De kruidnagels zelf moeten niet gegeten worden want zelfs na lang stoven hebben ze nog een zeer sterke smaak.

Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*