Kurkuma

Achtergrond
Kurkuma, ook wel koenjit of geelwortel genoemd, is familie van de gemberfamilie en heeft een felle geeloranje kleur. Het wordt in gemalen vorm veel gebruikt in Indiase curry’s, Indonesische rendangs en in andere gerechten uit Zuid-Azië. Kurkuma heeft een milde smaak die aan gember en mosterd doet denken. Daarnaast geeft kurkuma gerechten, maar ook kerriepoeder, de welbekende gele kleur.

Kurkuma wordt ongeveer een meter hoog. De plant heeft grote bladeren en maakt ondergronds een wortelstok. De aftakkingen van deze wortelstok worden geoogst, gestoomd, geschild en vervolgens vermalen. Het poeder dat zo verkregen wordt is zeer gewild. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India en wordt ook weer in India afgezet. Wereldwijd wordt kurkuma niet alleen gebruikt als specerij, maar ook voor het kleuren van stoffen voor kleding, printerinkt of als kleurstof voor voedsel zoals mosterd, piccalilly en kaas. Wanneer kurkuma als toevoeging is gebruikt wordt de code E100 vermeld op de verpakking.

Werking
Kurkuma is een van de krachtigste natuurproducten met medicinale kwaliteiten. Het bezit sterke ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.
De Chinese kruidengeneeskunst zien kurkuma als versterkend en bloedzuiverend middel als een remedie bij artritis, huidklachten, zoals psoriasis en lever- spijsverteringsproblemen.
Aangetoond is dat kurkuma het cholesterolniveau in het bloed verlaagt en aderverkalking en –verstopping tegengaat. Ook blijkt het effectief te werken bij de behandeling van indigestie, maagzweren en darmproblemen.
Onderzoek bij grote populaties heeft aangetoond dat het geregeld eten van kurkuma de kans op bepaalde kankers verlaagt.

Gebruikswijze
Kurkuma heeft een warme, ietwat bittere smaak die doet denken aan gember en mosterd. Dit specerij is naast smaakgever ook een bijzonder goede kleurstof om gerechten te kleuren. De geeloranje kleur is onmisbaar in veel Indiase gerechten en bijvoorbeeld ook gebruikt worden om rijst tegelijkertijd te kruiden en een prachtige, diep gele kleur te geven.

Gebruik kurkuma naar wens. De smaak is mild en zal niet snel overheersen. Kurkuma geeft veel kleur af, wat er voor kan zorgen dat gerechten een mooi, warm uiterlijk krijgen. Kurkuma kan meegekookt worden.

Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*