Munt

Achtergrond
Munt kent vele soorten, heeft een sterke, frisse geur en smaak die veroorzaakt wordt door de in de bladeren aanwezige etherische oliën, waaronder menthol. Munt is uitstekend geschikt voor gebruik in de keuken. De verfrissende geur past erg goed bij salades, pasta’s, vers fruit, dranken of soep. De smaak komt goed tot zijn recht bij onder meer zomerse gerechten, toetjes en voorgerechten.

Werking
Munt heeft een kalmerende werking op de darmen en wordt veel gedronken als thee. Mensen met prikkelbare darmen, zoals diarree, verstopping, opgeblazen gevoel en buikpijn, doen er goed aan regelmatig muntthee te drinken van verse bladeren. Bewaar de verse munt in een natte theedoek om het langer houdbaar te houden.

Gebruikswijze
De frisse, aromatische, zoetige smaak en geur van munt maken het een populair kruid in de keuken. Denk daarbij aan combinaties met lamsvlees, met yoghurt, in sauzen, salades, groentes (zoals courgette, komkommer of erwten), fruitsalades, het kruiden van vlees, thee of koele dranken. Munt wordt ook gebruikt in cocktails zoals de mojito.

Voeg munt altijd aan het einde van de bereiding toe. Lang verhitten zorgt ervoor dat de smaak grotendeels vervliegt. Kruizemunt kan op veel manieren gebruikt worden.

Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*