Benodigdheden
2 tenen knoflook
20 gr verse Italiaanse kruidenmix
400 ml verse slagroom
½ tl zout
800 gr pastinaken
4 bosuitjes
10 gr ongezouten roomboter
75 gr Roquefort 52+ blauwaderkaas
7,5 gr verse platte peterselie
Bereiding
Verwarm de oven voor op 190 °C. Pers de teentjes knoflook. Pluk de blaadjes van ¼ van de salie uit het bakje Italiaanse kruiden en snij dit in dunne reepjes.
Breng de slagroom met de knoflook en de rest van de salie en de rozemarijn in een steelpan op middelhoog vuur aan de kook. Zet het vuur uit en laat ongeveer 10 minuten trekken. Haal de kruiden eruit en gooi weg. Breng de room op smaak met peper en het zout.
Schil ondertussen de pastinaak met en dunschillerschiller en snij de pastinaak in een keukenmachine in dunne plakjes. Snij de bosuitjes in dunne ringen.
Vet de ovenschaal in met de boter. Verdeel een laag pastinaak over de bodem van de schaal, bestrooi met ⅙ van de bosui en giet er ⅙ van de room over. Herhaal dit 5 x tot de pastinaak, bosui en room op zijn.
Verkruimel de roquefort en bestrooi de gratin met de roquefort en fijngesneden salie. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak ongeveer 1 uur in de oven. Verwijder de folie en bak nog ongeveer 15 minuten
Snij ondertussen de peterselie fijn. Bestrooi de gratin voor het serveren met de peterselie.
Bron: De Allerhande
Geef als eerste een reactie