Peterselie

Achtergrond
Peterselie is een tweejarige plant en kent meerdere soorten. De sterk kruidige, frisse en licht zoete smaak van peterselie is erg belangrijk in de Nederlandse keuken. Als de asperge, maar ook in soepen, salades, sauzen en vleesgerechten. Ook in de Mediterrane keukens wordt peterselie erg gewaardeerd. Zo gebruiken de Italianen het graag in rijke tomatensauzen of bij meer speciale visgerechten. Ook in Griekenland is peterselie een belangrijk kruid en wordt het gebruikt in onder andere groenteschotels en salades.

Werking
Peterselie is een goede bron van vitamine C en kan gebruikt bij urinewegstoornissen en artritis problemen van gewrichten, inclusief jicht, en een ontsteking van gewoonlijk een gewricht zoals een grote teen. Peterselie heeft een kalmerende werking op de darmen en vermindert winderigheid, bovendien stimuleert het de eetlust en verbetert het de vertering. Peterselie in combinatie met citroensap is het een effectieve behandeling voor het ontgiften van de nieren. Het is een krachtige antioxidant, rijk aan mineralen, bevat beta-caroteen, chlorofyl, vitamine C en verlaagt hoge bloeddruk.

Gebruikswijze
Peterselie heeft een heerlijk frisse, kruidige smaak die licht zoet en pittig is. Het wordt vaak gebruikt bij soepen, sauzen, gerechten met vis of vlees, kruidenboter of salades. Ook in mediterrane gerechten is peterselie vaak goed op zijn plek, denk bijvoorbeeld aan Italiaanse pastasauzen met tomaat en kaas, of Griekse groenteschotels met olijven en feta. Peterselie is heerlijk bij asperges, in dressings of in combinatie met kaas en eieren.

Voeg peterselie altijd pas aan het einde van de bereiding, vlak voor het opdienen toe. Bij verhitten gaat veel van de smaak en geur verloren. Peterselie heeft een krachtige smaak die snel kan overheersen. Dit kruid laat zich erg goed combineren met andere kruiden zoals bieslook of tijm. Peterselie past goed bij een veelvoud aan gerechten en bereidingen.

Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*