Piment

Achtergrond
Piment wordt vaak onterecht gezien als een kruidenmengsel. De smaak houdt dan ook het midden tussen kaneel, kruidnagel en nootmuskaat, vandaar de Engelse naam ‘allspice’. Piment heeft daarnaast een scherpe smaak die aan peper doet denken, de specerij waar het zijn naam aan te danken heeft. De geur van piment is een sterk mengsel van kaneel en kruidnagel.

Piment groeit aan de pimentboom. Deze boom is groenblijvend en kan tot 15 meter hoog worden. Na 7 jaar draagt ze vrucht en houdt dat wel honderd jaar vol. Piment bestaat uit de bessen van de pimentboom die groen geplukt worden en vervolgens gedroogd waarbij ze een donkerbruine kleur krijgen.

Gebruikswijze
Piment heeft een complexe smaak die doet denken aan kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en kardemom. Het geeft een rijk aroma aan gerechten en is zeer veelzijdig. Hierdoor kan het in allerlei gerechten gebruikt worden. Voorbeelden zijn stoofschotels, Caraïbische gerechten en chutneys.

Piment wordt veel gebruikt in gerechten met ham, kip, kalkoen of zoete aardappels. Maar ook bij zoete gerechten als cake, pudding of vers fruit. In landen als Jamaica wordt piment zeer veelvuldig gebruikt en wordt de rijke smaak ten volle benut in heerlijk geurende en kruidige curry’s en pittige marinades voor vlees.

Bron: Kruidenthuis

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*