Rozemarijn

Achtergrond
Rozemarijn is een kruid die in het wild groeit bij talrijke kuststreken rond de Middellandse zee. Het heeft een krachtige smaak die doet denken aan naaldhout en salie. Het heeft een sterke, harsachtige geur. De uitgesproken smaak past goed bij stevige gerechten, zoals wild, lamsvlees, gebakken aardappels en mediterrane schotels. Het bittere, kruidige en ietwat zoete karakter van rozemarijn laat zich zelfs door de krachtigste ingrediënten niet intimideren.

Werking
Rozemarijn is een kruid met meerdere geneeskrachtige en gezonde eigenschappen voor de spijsvertering, een verbeterde bloedsomloop, je energieniveau en het tegengaan van vrije radialen. Het is een populaire remedie bij moeheid en depressiviteit. Rozemarijn heeft ontstekingsremmende en antioxidant eigenschappen die het geheugen en de concentratie verbeteren en mogelijk dementie voorkomen.

Thee gemaakt van verse rozemarijnblaadjes is en van de makkelijkste en goedkoopste manieren om van de eigenschappen van dit kruid te profiteren. Je kunt rozemarijnthee het beste drinken nadat je hebt gegeven, om de spijsvertering te verbeteren Het kan helpen bij krampen, een opgeblazen gevoel, gasophoping en een misselijk gevoel met hoofdpijn en een slechte vertering van vetten.

Gebruikswijze
De krachtige smaak van rozemarijn is sterk kruidig, bitter en een beetje zoet. De geur doet denken aan naaldhout, hars en salie. Door de sterke smaak is rozemarijn bij uitstek geschikt om te gebruiken bij robuuste gerechten. Lamsvlees, door de sterke eigen smaak, gaat erg goed samen met dit kruid, net als bijvoorbeeld wild, varkensvlees, kip, gebakken aardappels, gerechten met tomaat of marinades.

De smaak van rozemarijn is sterk, maar niet snel overheersend. Zelfs bij lang bakken of braden blijft de smaak intact. Rozemarijn mag daarom vanaf het begin van de bereiding worden toegevoegd. Ook bij ovenschotels, soepen of braadschotels komt rozemarijn prima tot zijn recht.

Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*