Achtergrond
De saffraankrokus is een winterharde, vaste plant. Het specerij dat wij kennen als saffraan wordt hieruit gewonnen (Crocus sativus), die vooral in landen als Iran, India en Spanje wordt verbouwd. Deze prachtige, paarse bloem is zeer teer en kan het beste de eerste dag van de bloei met de hand geoogst worden. Uit de bloem worden vervolgens, ook weer handmatig, de drie lange stampers getrokken: de saffraan. Van de stampers is alleen het bovenste, rode, gedeelte van waarde. Na de oogst worden de stampers gedroogd en vervolgens licht geroosterd. Dit laatste komt zeer nauw, een korte onoplettendheid kan er al voor zorgen dat voor duizenden euro’s aan saffraan verloren gaat.
Vanwege de hoge prijs wordt er helaas veel met saffraan gerommeld. Van het kleuren van stampers tot het toevoegen van saffloer of kurkuma. Het is daarom aan te raden om in plaats van poeder hele saffraandraadjes te kopen. Let er daarbij op dat de draadjes een mooie rode kleur hebben. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger de kwaliteit. Een donkere kleur, lichte vochtigheid en elasticiteit duiden op verse en goede saffraan. Goedkope saffraan bestaat niet, als u het toch denkt aan te treffen is dit een teken dat er iets niet klopt.
Werking
Saffraan wordt in de Chinese geneeskunde gebruikt bij problemen met bloedsomloop, zenuwstelsel en menstruatie. In de Indiase geneeskunde wordt het ook gebruikt voor hart- en vaatziekten en kanker. Onderzoek heeft in het verleden ook aangetoond dat saffraan tumoren bestrijdt en het zenuwstelsel beschermt tegen alcoholschade.
Gebruikswijze
De smaak van saffraan doet denken aan honing en is tegelijkertijd licht bitter. Het heeft een gele kleur en is een onmisbaar ingrediënt in rijst- en visgerechten. Van saffraan heeft u slechts zeer kleine hoeveelheden nodig. Ga bij normaal gebruik uit van ongeveer drie stempels per persoon. Het is makkelijk om teveel te gebruiken, wat kan leiden tot een zeer overheersende geur en smaak.
Om het beste resultaat te krijgen kunt u de saffraan voor gebruik het beste tien minuten laten weken in een beetje water, olie of azijn (afhankelijk van de verdere samenstelling van het te maken gerecht). Kneus de draadjes met de bolle kant van een lepel, zodat de vloeistof de inhoudsstoffen van saffraan kan opnemen. Vervolgens kunt u het vocht aan uw gericht toevoegen.
Bewaar saffraan droog en bij voorkeur donker, dan blijft het zijn karakteristieke eigenschappen lang behouden.
Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest
Geef als eerste een reactie