Achtergrond
Er zijn meer dan 900 saliesoorten. Enkele hiervan zijn winterhard en prima planten voor borders en bakken. Salie heeft een sterke, kamferachtig smaak die kruidig, prikkelend en licht bitter is. Het kruid wordt onder andere gebruikt om vleesgerechten, soepen of visgerechten op smaak te brengen en makkelijker verteerbaar te maken. Salie heeft een krachtige smaak en geur die erg verschillen van andere kruiden. De warmte ervan wordt onder andere benut in Provençaalse kruidenmengsels.
Werking
Salie is ontstekingsremmend en wordt gebruikt in mondspoeling en gorgeldrank voor zere keel, tandvleesontsteking en mondzweren. Het bevordert de spijsvertering en is effectief bij aandoeningen als astma, bacteriële- of schimmelinfecties, gal en beten, kalmeert en stimuleert het zenuwstelsel en herstelt verkoudheid en hoestbuien. Het heeft een drogend effect bij overmatig transpireren en is een nuttig kruid voor de behandeling van nachtzweten in verband met de menopauze.
Uit klinisch onderzoek blijkt dat het kruid kan helpen bij de behandeling van angina en hoge bloeddruk en heeft lever beschermende effecten.
Gebruikswijze
De sterke, aromatische geur van salie combineert goed met (vet) vlees, vis en pasta’s. De ietwat bittere, prikkelende smaak is sterk aanwezig en kan een gerecht extra warmte en diepte geven.
Salie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken en in de Balkan. In West-Europa wordt salie vooral gebruikt in combinatie met vet vlees, in sauzen of bij peulvruchten. Salie zorgt ervoor dat vettige gerechten beter verteerbaar zijn en is met zijn smaak en textuur een goede toevoeging aan gerechten met onder andere lam, vis, varken, erwten, eieren, pompoen en gevogelte.
Salie heeft een intense smaak en kan het beste met mate worden toegevoegd. In combinatie met zachte, milde smaken kan salie snel overheersen. Salie voegt men het beste aan het einde van de kooktijd toe, anders gaat veel van het aroma verloren.
Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest
Geef als eerste een reactie