Achtergrond
Er bestaan wel 350 verschillende tijmsoorten, waarvan de belangrijkste de keukentijm. Tijm is een belangrijk keukenkruid in de mediterrane keuken. Het is kruidig en aromatisch van smaak en tegelijkertijd fris en licht bitter is. Tijm kent veel toepassingen en gaat vooral goed samen met stevige ingrediënten, zoals vet vlees, bij aardappels of in combinatie met tomaat.
Werking
Tijm bezit antibacteriële en antiseptische eigenschappen. De werkzame stof is “thymol”. Het werkt goed bij keelpijn en ontstoken tandvlees.
Gebruikswijze
De kruidige, frisse geur en smaak van tijm maken het een heerlijk kruid in vele toepassingen. Het heeft een krachtige, aromatische smaak die zeer geliefd is in onder andere de Franse, Italiaanse en Marokkaanse keuken. Denk daarbij aan heerlijk geurende tajines met lam en vijgen, schotels met tomaat en aubergine, of geroosterd rundvlees met knoflook en rode wijn.
Het kan andere smaken overheersen, dus combineert tijm vooral goed met andere sterke smaken zoals uit, rode wijn en knoflook.
Tijm kan gerust meegekookt of gebakken worden, maar ook bij koude toepassingen zoals salade is tijm zeer op zijn plek. Doordat tijm de vertering van vetten in voedsel bevordert, en qua smaak een tegenhanger is van vet, past het goed bij lamsvlees, rund, kip, wild, zwaardere soepen en stevige sauzen. Ook bij aardappels, salades of gerechten die langzaam in rode wijn gegaard worden komt tijm goed tot zijn recht. Tijm gaat goed samen met andere mediterrane kruiden zoals oregano of salie.
Citroentijm heeft een verfijnd aroma dat prima past bij vis- en kipgerechten.
Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest
Geef als eerste een reactie