Venkel

Achtergrond
Venkel is een winterharde, vaste plant. De venkel heeft 2 hoofdvormen: de aromatische bladeren en zaden, en de knolvenkel, die minder winterhard is en meestal als eenjarige plant wordt gekweekt. De smaak van venkel is zacht, aromatisch en doet aan anijs denken, gecombineerd met drop, munt en een milde hint van kardemom.

Venkelzaad bestaat uit de zaden van de venkelplant. Zowel de venkelknol, het blad als het zaad is geschikt voor consumptie. Nadat de gele, op dille lijkende bloemen van de venkel zijn uitgebloeid vormen zich de zaden. Deze zaden worden gedroogd en als specerij gebruikt.

Werking
Venkel brengt het spijsverteringsstelsel tot rust en helpt tegen winderigheid, gasophoping en buikpijn. Venkel wordt ook gegeven door voedende moeders om de melkproductie te verbeteren. Tevens is het een goed middel tegen hoesten.

Gebruikswijze
De venkelknol kan men in dunne plakjes snijden en toevoegen aan salades en roerbakgerechten.
Venkelzaad is onmisbaar in de mediterrane keuken, waar het verwerkt wordt in pastasauzen, over pizza’s, en als smaakmaker bij het drogen van vlees zoals salami. Gebruik venkelzaad in Indiase en Aziatische gerechten, in marinades voor vetter vlees, brood, taart en salades..
De smaak van venkelzaad is delicaat en zal niet snel overheersen. gebruik het naar smaak. Voor het beste resultaat kunnen de zaden het best grof gebroken worden en licht geroosterd in een droge koekenpan.
Gebruik fijngehakt vers blad in salades, dressings en azijn met vis, varkensvlees, schaaldiergerechten of als garnering.

Bron: Kruidenthuis
Boek: Het Ultieme Kruidenboek van Readers Digest

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*