Verse kruiden drogen

verse kruiden drogen invriezen

Voor later in het seizoen een nieuwe uitdaging. Het is namelijk zonde om de zelf gekweekte kruiden, die nog niet gebruikt zijn, weg te gooien. Door ze te drogen kun je ze langer bewaren. Hoe sneller de kruiden drogen, des te geuriger ze blijven.

 

Droog verse kruiden in de oven

Was de takjes kruiden en dep ze droog. Verspreid ze op een bakplaat. Verarm de oven voor op 35 graden, leg de kruiden erin en laat de ovendeur op een kier staan voor een goede luchtcirculatie. Laat de kruiden drogen tot ze bros worden. Dat kan een aantal uren duren, afhankelijk van het soort kruiden. Haal de blaadjes na het drogen eraf en bewaar de kruiden in een schone, luchtdichte potten.

 

Droog kruiden in de magnetron

Een veel gedeelde tip is kruiden drogen in de magnetron. Let op dat je de magnetron niet te hoog en lang instelt dit om te voorkomen dat het keukenpapier brand vat. Blijf erbij staan.
Verwijder de blaadjes van de steel en verdeel de blaadjes op een velletje keukenpapier. In ongeveer 4 minuten kun je de kruiden drogen in je magnetron. Stel je magnetron in op maximaal 650 watt.

 

Droog kruiden in de lucht

Bosjes kruiden opbinden en aan de lucht drogen. Bij vochtig weer kunt u deze methode niet toepassen, het werkt alleen in een warme en droge ruimte. Hang de kruiden met de stelen omhoog. Droog de kruiden maximaal 2 weken.

 

Welke verse kruiden kun je drogen?

Enkele kruiden die geschikt zijn om te drogen zijn:

Uiteraard kan je kruiden ook drogen in een droogmachine (dehydrator). Het mooie van een dehydrator is dat je hier ook groente en fruit in kan drogen.

 

Verse kruiden invriezen

Als je verse kruiden langer wilt bewaren kan je ze beter fijn hakken en in een bakje voor ijsblokjes doen, giet er water bij en vries het in. Als je ze dan nodig bent haal je een paar ijsblokjes eruit en doe deze het gerecht.
Takjes verse kruiden kan je verpakt in aluminiumfolie of cellofaan enkele weken in de vriezer bewaren.

Een andere methode is het maken van kruidenboter.
Fijngehakte kruiden door zachte boter prakken en op een bord hard laten worden in de koelkast, in blokjes snijden en in een plastic zak in de vriezer doen. Voor gebruik uit de vriezer halen.

Je kan het uiteraard ook altijd nog gebruiken om er kruidenolie of kruidenazijn van te maken, maar dat is weer een ander onderwerp.

Bron: Smulweb
Bron: Sante

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*