Voedingspatroon omgooien

Met ingang van 1 januari 2017 hebben wij het roer met betrekking tot het eten omgegooid.
Ik ben de voorraadkast bij langs gegaan en heb 2 afvalzakken vol gestopt met spullen dit ik niet meer wil gaan gebruiken. Een deel hiervan was over datum en een deel hiervan heb ik naar mijn ouders gebracht, omdat zij het wel nog gebruikten. Het ging hier met name om rijst en pastaproducten.
Vervolgens ben ik op internet gaan kijken hoe ik bepaalde producten op een natuurlijke manier kan vervangen en toe kan passen in ons voedselpatroon. Kruiden had ik al veel, maar dit assortiment is inmiddels enorm uitgebreid en de basis van lekker gezond eten geworden.

De basis is om geen gewone pasta’s, brood, rijst en aardappelen meer te eten. Deze producten bevatten de meeste koolhydraten en zal of weggelaten of vervangen moeten worden.

Ik ben op producten in de supermarkt etiketten gaan lezen en heb onder andere in plaats van gewone rijst, zwarte rijst, broccoli- en bloemkoolrijst gekocht. Als vervanging voor de pasta koop ik tegenwoordig rode linzen pasta. Dit is glutenvrij en bevat minder koolhydraten dan gewone pasta.
Je kan ook gewoon een bord groenten met vlees of vis nemen, met als voorgerecht een zelfgemaakte soep. Of als toevoeging nog zoete aardappel, gekookt of gebakken.

Toetjes:
Voor toetjes gebruiken we biologische yoghurt (minder suiker), kwark of Griekse yoghurt. Als je hieraan blauwe bessen en pompoenpitten toevoegt, samen met gojibessen en lijnzaad, dan heb je een geweldig toetje. Moet het wat zoeter zijn, neem dan ranja van Treisseire 0% suiker of Karvan Cevitam 0% suiker. De Treisseire en Karvan Cevitam wordt gezoet middels stevia (natuurlijke zoetmiddel). Uiteraard kan je andere 0% suiker ranja nemen, maar vaak is dit gezoet middels aspartaam, een kunstmatig zoetmiddel.

Brood:
Vraag in de supermarkt of ze koolhydraatbeperkt brood hebben. Tegenwoordig komt deze vraag meer voor dan men denkt, vaak heeft de supermarkt het wel en anders kan het ook besteld worden. Je koopt alleen geen hele, maar halve broden. Gooi de diepvries ermee vol.
Je kan natuurlijk ook zelf koolhydraatbeperkt brood maken. Bijvoorbeeld door Adams brood te bestellen (o.a. bij de Bodyenfitshop.nl verkrijgbaar). Zeer eenvoudig en snel om te maken, maar houd er dan wel rekening mee dat dit brood niet de hoogte ingaat. Er zit nl geen gist in en zal dus niet rijzen. Super heerlijk, stevig brood.
Dan moet er natuurlijk ook nog wat op het brood. Wat is er mis met slankie smeerkaas, in allerlei smaken verkrijgbaar. Als vleeswaren kan je kiezen om kip- of kalkoenfilet te nemen. Maar je kan er ook gewoon een plak kaas op doen, helemaal niets mis mee. In combinatie met komkommer wordt het er nog lekkerder door.

Drinken:
Overal zit suiker in. Het meest storende is dat als je in de supermarkt loopt overal een keurmerk opstaat van “verantwoord”, etc. Niets is minder waar: overal zit suiker in, met name de sapjes.
Drink gewoon water. Wij hebben bijvoorbeeld 2 kannen met water op tafel staan, hierin heb ik citroenschijfjes en muntbladen aan toegevoegd voor de smaak. Super fris en lekker.
Mocht je toch zin hebben in ander drinken, neem dan rivella, of cola zero (zit overigens wel aspartaam in).

Uiteraard zijn er voor veel voedingsmiddelen vervangers. Dit zal later op de website ook nog aan de orde komen, maar een begin is er.

Ik begrijp dat het niet altijd voor iedereen weggelegd is om producten zomaar weg te doen en allemaal kruiden en biologische voedingswaren aan te schaffen. Je kan ook eerst je voorraad opmaken en het niet meer kopen, in plaats daarvan schaf je biologische producten en kruiden aan. Het is niet echt goedkoop, maar kijk wat men tegenwoordig jaarlijks aan de gezondheidzorg moet betalen. Je kan toch jaarlijks beter 385 euro in jezelf steken dan dit aan een zorgverzekeraar betalen. Wat kosten medicijnen wel niet.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*