Waarom voetbal en krachttraining (deel 1)

Naast mijn voetbal (keeper bij vv Gorecht) doe ik ook aan krachttraining, onder begeleiding. Dit is ontstaan doordat ik 2 jaar geleden mijn quadricep (voorste bovenbeenspier) heb afgescheurd. Hierdoor ben ik voor revalidatie bij het Medisch Centrum Zuid terechtgekomen.

Tijdens mijn revalidatie kwam ik erachter dat ik niet zo sterk was als ikzelf dacht en lenig was ik allerminst, maar dat heb ik nooit echt nodig gevonden. Misschien is sterk niet een goeie omschrijving, maar ik had geen controle over mijn lijf; wanneer ik bijvoorbeeld een plank moest uitvoeren, haalde ik wel de kracht uit mijn lijf, maar niet waar je het bij een plank niet vandaan moet halen.

Gedurende mijn revalidatie heb ik veel stabiliteitsoefeningen moeten doen. Het zou eigenlijk zonde zijn geweest om dit na mijn revalidatie te laten vallen en een goeie lichamelijke verzorging kan bijdragen in wat ik wil bereiken: de beste zijn, in wat dan ook.
Deze instelling zorgt er ook voor dat ik de discipline kan op brengen om geen enkele krachttraining over te slaan.

Toen mijn revalidatie voorbij was (destijds 14 jaar oud) kon ik twee kanten op: ik kon naar de sportschool gaan en wat aan gewichten gaan hangen en doen wat ik denk dat goed voelt, of bij het Medische Centrum Zuid blijven en begeleiding hierbij zoeken. Om eerlijk te zijn zat ik om die begeleiding niet direct te springen, ik dacht dat ik aan mezelf wel genoeg had. Na goed overleg met m’n ouders heb ik toch voor de begeleiding bij het Medisch Centrum Zuid gekozen.

De eerste maand vond ik vreselijk ik moest allerlei core-stability- en stretchoefeningen doen. Dat was precies hetgeen waar ik niet stond om te springen. Ik had de illusie gelijk met gewichten aan de gang te gaan en het liefst zoveel mogelijk. Deze gedachtegang werd echter al snel de kop ingedrukt en heb me daar bij neergelegd. Ik bedoel mijn begeleider heeft er tenslotte voor gestudeerd en weet het eigenlijk beter. Ik kreeg niet gelijk een schema voor het werken met gewichten. Hierbij wil ik ook gelijk het verschil tussen een sportschool waar ik geen begeleiding zou hebben gekregen en het Medisch Centrum Zuid blootleggen.

In een volgende blog kom ik terug over mijn manier van trainen.
Wordt vervolgd.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*