Waarom voetbal en krachttraining (deel 2)

In dit 2e deel ga ik wat dieper in op mijn manier van krachttraining.

Ik train om naast het sterker worden, ook atletischer te worden en te blijven. Het schema waar ik volgens train is een weightlifting-schema. Dit houdt in: snatch en clean & jerk. Alle oefeningen die in mijn schema zitten zijn complementair aan mijn snatch en clean & jerk. Clean & jerk en snatch zijn gebaseerd op explosiviteit en het verbeteren van mijn sprongkracht, iets wat ik als keeper zeker kan gebruiken.

In een clean & jerk en snatch komt het specifiek aan op je core, schouders en benen, daarom wordt sowieso 1 van deze spiergroepen in alle oefeningen in mijn tweedaagse schema getraind. Daarnaast train ik ook mijn borst, omdat rug en borst in een evenwicht moeten zijn. Mijn bicep en tricep train ik minder, omdat dat relatief gezien de zwakste spiergroepen zijn. Biceps en triceps train ik alleen in compound-oefeningen. Compound-oefeningen zijn oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen tegelijk traint. Hierbij kan je wat betreft biceps denken aan optrekken en een barbell-overrow en wat betreft triceps aan bankdrukken en chestdips.

Een ander belangrijk gegeven is dat ik niet met machines werk, alleen met de barbell, kettlebells en dumbells. Dit zijn allemaal losse gewichten. Daarbij komen we ook gelijk terug op de eerder genoemde stabiliteit. Doordat je met losse gewichten werkt moeten je spieren de stabiliteit corrigeren. Omdat je spieren moeten corrigeren spreek je niet alleen de grote spieren aan, maar ook de kleinere spieren, daarnaast dwingt het corrigeren je tot het goed uitvoeren van de oefening, wat bij machines niet altijd van belang is.

Ik ben dan ook van mening dat elke sport door krachtraining, op welke manier dan ook, bevorderend kan worden mits dit gepaard gaat met stretchen, want krachttraining maakt je spieren, er moet dus wel een combi zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*