De afgelopen jaren heb ik en mijn man het zelf ondervonden. Mijn man kreeg 2 januari 2015 een hartinfarct, 2 omleidingen en 2 stents. Heeft na een longinfectie op de hartbewaking gelegen in kritieke toestand. Vervolgens overgeplaatst naar de behandelafdeling en na 1 nacht goed geslapen te hebben mocht hij ineens aan het eind van de middag naar huis en we kregen een complete apotheek mee zonder instructies.
Het bijzonder van alles vond ik dat er werd vastgesteld dat hij diabetes type 2 had. Dit kan opgelost worden door een andere eet-/levensstijl aan te nemen. Maar in het ziekenhuis gaven ze hem gewoon een milkshake (boordenvol suikers).
Wij zijn geen mensen van medicijnen, liever niet dan wel, maar goed….. als het nodig is….. Daarentegen waren er veel bijwerkingen van de medicijnen. Als mijn man bij de huisarts kwam kreeg hij het gevoel alsof hij er voor “Jan Joker” zat en niet naar hem geluisterd werd. “Het is nou eenmaal zo en je hebt ermee te leren leven”. Erg bijzonder daar de meeste medicijnen ter voorkoming van zijn. In mijn beleving zou je ze dan al moeten nemen voordat het kwaad is geschied en niet nadien, het probleem is dan inmiddels al verholpen.
De eerste dag dat hij thuis was kwam de huisarts langs om alles ff te checken en zou zo de deur weer uitgaan als ik hem niet had tegengehouden om de medicatielijst door te nemen. Wat kan gestopt worden, wat afgebouwd. Er verdween ineens een hoop.
Vervolgens heb ik per medicijn en per bijwerking alles uitgezocht en in kaart gebracht op een A4tje. Hiermee is hij naar de huisarts gegaan en heeft het hem voorgelegd. Vervolgens verdwenen er weer een aantal medicijnen. Hij hield er uiteindelijk nog maar 3 van over.
Ondertussen had hij regelmatig controles en gaf de bijwerkingen continue aan. Als je van diabetes type 2 af wil moeten de koolhydraten naar beneden en mag je geen suikers meer eten/drinken. Hij kreeg een papier mee met wat wel en wat niet, maar omdat je daar niet inzit weet je niet wat je wel en wat je niet moet doen. Er was geen enkele begeleiding of ondersteuning. Hij dacht: “als ik geen koekjes en snoepjes meer eet is het goed”.
Ik ben op een gegeven moment op internet alles gaan uitzoeken en met ingang van 1 januari 2017 heb ik volledig het roer omgegooid en ben me met die koolhydraten bezig gaan houden. Op facebook ben ik lid geworden van de koolhydraatbeperkte groep en heb heel wat gelezen op google, ben er al bijna in “afgestudeerd”.
In december 2016 zat hij op een suikerwaarde van 67 (het moet onder de 53 zijn wil je ermee kunnen stoppen). In maart 2017 zat hij op 44. Jippie weer een medicijn minder. En in juni 2017 zat hij op een waarde van 41. Tevens is hij enorm afgevallen. Wat voedsel al niet met je kan doen. Vele mensen gebruiken een koolhydraatbeperkt dieet om af te vallen, maar er zijn ook heel veel mensen die het gebruiken om van de diabetes af te komen. Het werkt echt en ook nog vrij snel. Je mag een aantal dingen niet eten/drinken, maar zo gigantisch veel wel, maar het kost wel enige tijd en moeite. Inmiddels zit het in ons systeem en is het een levenswijze geworden.
De volgende stap was om de cholesterolverlager eruit te krijgen. Het blijkt dat als je een koolhydraatbeperkt dieet volgt (wat wij dus doen) ook cholesterolverlagend werkt. Je kan gewoon eieren, mayonaise, volvette Griekse yoghurt, etc. blijven eten, maar omdat de koolhydraten er bijna niet zijn wordt dit meteen weer afgebroken. Rode bieten of rode bietensap is heilzaam op dit gebied, evenals knoflook. Je hoeft degene met wie je praat ook niet te zoenen, wat maakt het uit. Het is of gezond eten of pillen slikken. Het is gewoon een keuze. De cholesterolpillen hebben we inmiddels geschrapt. Door die pillen ontstonden, met name ’s nachts, complete spierkrampen in de handen en een branderig gevoel. Weg met die rotzooi. Het staat er ook om bekend.
Mijn conclusie is dat als je er zelf niet bovenop zit en informatie tot je neemt er niets zal veranderen. Huisartsen hebben geen tijd om je medicatie te controleren, laat staan dat ze de patiënt nog kennen. Elke keer als je een afspraak daar maakt krijg je een andere huisarts, dat heet een “huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum”. Het heeft werkelijk waar niets meer met je gezondheid te maken, alleen nog maar met de farmaceutische industrie. Als je het zelf niet uitzoekt wat bij je past, wat je klachten zijn, wat de bijwerkingen zijn en hoe het ook anders/natuurlijk verholpen kan worden, blijf je je leven lang pillen slikken.
Maar toch het meest markante van alles vond ik dat ze in het ziekenhuis een diabeet een milkshake voorschotelden. Dit gaat er bij mij niet in.
Geef als eerste een reactie