Wilde Marjolein

Beschrijving
De wilde marjolein groeit in gematigde streken, maar de hoeveelheid zon heeft een directe invloed op de smaak van de plant. De plant wordt 30 – 60 cm hoog en heeft een behaarde, rechtopstaande, vierkante, vertakte stengel. De zijtakken zijn meestal roodachtig aangelopen. De afwisselend staande, behaarde, eironde tot langwerpige bladeren zijn gaafrandig of hebben een gekartelde bladrand en meestal een spitse top. De bladeren zijn 25 – 40 mm lang en 4 – 30 mm breed. De bladsteel is 2 – 7 mm lang. Op de onderkant van het blad zitten klieren. De plant kan zich door middel van enigszins verhoutte uitlopers sterk vermeerderen.
De plant bloeit van juli tot in september met roze, zelden witte, tweeslachtige bloemen, die in schermvormige pluimen staan.

Werking
Marjolein is een fytotherapeutisch medicijn bij:
Hoge bloeddruk omdat het vaatverwijdend en daardoor bloeddrukverlagend werkt.
Maagdarmkrampen en kolieken omdat het histamine- en serotoninecontracties inhibeert.
Menstruatiepijn en -krampen omdat het een menstruatiebevorderend middel is.
Spierspanningen omdat het zenuwen die spieren aansturen kalmeert.
Insulineresistentie, metabool syndroom en diabetes mellitus type 2 omdat het de bloedsuikerspiegel verlaagt.
Ter preventie van diabetescomplicaties.
Bronchitis omdat het slijmoplossend, luchtwegenkrampwerend en hoeststillend werkt.
Sinusitis omdat het zweetdrijvend en ontsmettend werkt.
Hoest aangezien het hoesstillend werkt en de kramp in de luchtwegen weert.
Overdreven geslachtsdrift daar het een anafrodisiac is.
Hyperthyreoïdie of te snel werkende schildklier doordat rozemarijnzuur, apigeninie en luteoline flavonoïden zijn die de werking van de schildklier vertragen.
Marjolein relaxeert de spieren. Daarnaast werkt het ontstekingswerend.
Marjolein wordt ingezet bij onvoldoende maagsapafscheiding daar het galdrijvend, maagversterkend en spijsverteringsbevorderend werkt. Bovendien is het een windverdrijvend kruid en ontsmet het de maag en darmkanalen.
Marjolein stimuleert het parasympatische zenuwstelsel. Het werkt algemeen versterkend op de zenuwen en ontspannend. Het is een natuurlijk antidepressivum.

Gebruikswijze
De soort is onder meer bekend uit de Italiaanse en Griekse keuken vanwege de karakteristieke geur en smaak. De plant wordt ook in de siertuin aangeplant of uitgezaaid. Bij oregano wordt het blad gebruikt. Wilde marjolein heeft een kruidige, licht zoete smaak. Het is ook een sterk geurend kruid. Het is een van de belangrijkste bestanddelen van pizzakruiden. In Mexico is het samen met chilipoeder een van de belangrijkste bestanddelen van chili con carne-kruiden. Voedingswaarde: vitamine A en B1, kalium, calcium en fosfor.
De etherische olie van wilde marjolein (oregano) is rijk aan carvacrol, waardoor de olie antiseptische eigenschappen heeft.

Bron: Mens en Gezondheid en Wikipedia

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*